LA CATLLARÀS /// NOVA EDICIÓ 2011


LA CATLLARÀS 2011

La Catllaràs 2011. Una “novena” edició d’èxit.


Aquest diumenge 3 d’abril es va celebrar a Sant Julià de Cerdanyola la 9a edició de la ja “clàssica” pedalada popular “La Catllaràs”. Amb una assistència enguany de 410 participants la pedalada recorre any rere any (tot i que cada edició el recorregut és diferent) molts dels paratges més significatius del Massís del Catllaràs, com el Roc del Catllaràs, el Mirador del Roc de la Lluna, el Xalet (gaudinià) del Catllaràs, Falgars...


En aquesta ocasió, després d’una sortida amb uns escassos deu minuts de retard (tot i que les inscripcions estaven obertes des de les 07:00 del matí, molta gent es va presentar gairebé a l’hora de la sortida) als participants els hi esperava una llarga ascensió de poc més de 4 km fins a la Collada de les Bassotes on hi havia un primer i abundós avituallament.


Tot seguit es separaven la ruta curta per una banda, que ja tornava cap al poble fent un recorregut força suau i adreçat als nens i la mitjana i llarga per l’altre que continuaven pujant fins a Fontanals i, finalment, al Roc de la Clusa, a la Collada de Sant Miquel, a pràcticament 1700 metres d’alçada. La ruta mitjana anava cap al Roc del Catllaràs, un indret peculiar doncs es tracta d’un extens pla, entre pastures i boscos amb un enorme roc al bell mig... Mentrestant, la ruta llarga canviava de vessant i tombant ara cap al sud, abandonant els boscos més humits i obacs amb abundància de faigs de la cara nord per anar a raure als esplendorosos boscos de pi negre entre prats de pastures... fins a Sant Romà de la Clusa bo i passant pel Coll de la Plana, i travessant l’era del mas de Rossinyol. A Sant Romà, on des de fa uns anys un equip de gent amb molta empenta han aconseguit rellançar aquest magnífic indret com a alberg molt recomanable (tel. 696 59 72 10 ) amb una feina de rehabilitació impresionant, hi havia un altre avituallament de fruita doncs als participants els hi esperava un llarg ascens fins al Roc del Catllaràs. Uns 3 km més amunt, a la Casa del Pla de l’Orri, on també s’hi ha instal•lat un altre grup de joves emprenedors que amb moltes ganes estan també rehabilitant la zona i duent a terme una valenta tasca de la Fundació Projecte Miranda (www.projectemiranda.cat) hi havia un avituallament de beguda isotònica, suficient per a ajudar als participants a superar, entre extensos prats de pastures i negres boscos de pi, els darrers metres fins assolir el Roc del Catllaràs, on s’ajuntava de nou amb la ruta mitjana.


La baixada pel Coll de la Seva, de nou a la cara nord, amb les magnifiques vistes, La Font Assadegosa, el Prat Gespador (amb la seva font, on hi havia també un nou avituallament de fruita), El Mirador del Roc de la Lluna (on ens consta que hi va haver participants que s’hi van aturar per a gaudir de les vistes), el Xalet Gaudinià (si més no, del tot sorprenent) i, després d’enllaçar amb la pista provinent de La Pobla de Lillet (una gran part de la pedalada recorre pel seu terme municipal) els participants abrivaven al peu del Santuari de Falgars, on hi havia el darrer avituallament. Des d’allà, un meravellós camí que des de darrera la font arrenca, sempre ombrívol, a voltes com un túnel dins d’una espessa fageda, que puja suaument entre petits racons de bellíssima natura fins al Planàs era el premi final d’un dia llarg, molt llarg, de gairebé 40 km i 1429 metres de desnivell acumulat... pels de la ruta llarga i uns 30 i 1002 metres de desnivell pels de la mitjana. La baixada final era fàcil tot i que força dreta al principi (fins al Cap del Pla) i molt més planera al final (La Via)


En arribar, un bon entrepà de botifarra per a tothom. I tot seguit, servei de vestuaris amb dutxes, servei de neteja de bicis i fins i tot, amb dret d’accés a la piscina municipal inclòs (els participants d’altre anys ja es solen portar el banyador!!)


Potser perquè tothom tenia molt clar quina era la ruta que volia fer, potser perquè el cotxe escombra va ser realment eficaç, als vols de les 2 del migdia ja gairebé es tancava la pedalada amb molt en general, molt bones crítiques dels participants.


A destacar: moltes caigudes tot i que sortosament cap de greu: erosions, esgarrinxades, pelades, rascades, algun tall.... però cap os trencat, ni cap lesió mínimament important. També el cas d’un petit grupet d’uns 10-12 participants que van triar un camí erroni i durant diversos quilòmetres, malgrat no trobar cap senyalització de la pedalada, òbviament, en comptes de donar mitja volta, van preferir continuar... fins que van anar a raure al Collet, a cruïlla de la carretera de Saldes amb la de l’eix del Llobregat... Contactant amb l’organització, se’ls va anar a buscar amb cotxe i a alguns se’ls va recollir a mitja pujada entre Sant Julià i Guardiola... D’altres van continuar de nou fins a l’arribada.


En resum, una magnífica edició on la duresa del recorregut l’acompanyava la bellesa dels paisatges.


Per a la Xa edidció, ja estem preparant alguna sorpresa...


Cordialment,


Josep Valls “Gepi”


President Amics del Catllaràs.


 

FOTOGRAFIES LA CATLLARÀS 2011

 

 

Ruta Curta: 9,03 km. 350 m de desnivell acumulat: TEMPS RUTA CURTA

 

 

 

 

Ruta Mitjana: 28,87 km. 1002 m. de denivell acumlat: TEMPS RUTA MITJANA

 

 

 

 

Ruta Llarga: 38,9 km. i 1420 m. de desnivell acumulat: TEMPS RUTA LLARGA