LA CATLLARÀS
PROPERA EDICIÓ XVII - 20 D'OCTUBRE 2019


MASSÍS DEL CATLLARÀS

Desconegut, verge, gairebé ignorat, el massís del Catllaràs és un diamant en brut, un paradís de 150 km quadrats ubicat al nord-est del Berguedà.

 

Envoltat pels municipis de Sant Julià de Cerdanyola i la Pobla de Lillet, al nord; la Nou i el poblet de Malanyeu a l'oest; Sant Jaume de Frontanyà i el Castell de l'Areny (i més enllà encara Vilada i Borredà), al sud, i Rasos de Tubau a l'oest és un veritable paradís de la natura.

 

Amb una alçada mitjana superior als mil metres i, a voltes, amb una geografia rude i esquerpa, és un racó de Catalunya que s'ha mantingut intacte al pas del temps.

 

 

FONTROC

 

 

Efectivament, a diferència d'altres zones de Catalunya, també de gran bellesa com el Montseny o la Cerdanya, cap carretera asfaltada travessa el massís. Només la dura xarxa de comunicacions formada per més de 150 km de tota mena de pistes camins i corriols, ha propiciat un abandonament lent i constant de masies i cases. A tall d'exemple, el Castell de l'Areny hi havia hagut a mitjans del segle XIX més de 600 habitants. En l'actualitat, amb prou feines passen d'un centenar.

 

Aquest aïllament ha estat la seva dissort i alhora la seva sort.

 

 

FONT FLOR DE NEU

 

 

Perquè als indrets més amagats, als prats més allunyats encara s'hi poden trobar cérvols, galls fers, guineus, teixons, mosteles... Espècies de plantes com la flor de neu, els botonets de Sant Joan, les sabates de Mare de Déu o el marcòlic vermell, poc comunes o fins i tot raríssimes arreu de Catalunya, aquí hi són presents.

 

La natura se'ns apareix aquí, sovint, encara verge, a cops aspra i incisiva, a cops esclatant de colors, olors, sons, tot un ventall de sensacions que fan aturar uns segons el caminant, respirar a fons i, simplement, gaudir profundament de la bellesa del Catllaràs.